RACHMANINOV FESTIVAL December 7

Tijdens het Vondelconcert op 7 December aanstaande kunt u genieten van een waar Rachmaninov festival met twee verschillende concertprogramma’s in de Vondelkerk.

RACHMANINOV SPREEKT

Diepe emoties en contrasten   

Samen duiken wij in het intrigerende leven en werk van Rachmaninov, geniale Russische componist en pianist. 
Een eervolle afsluiting van zijn jubileumjaar, waarin zowel zijn geboorte- als sterfdatum herdacht werden. (resp. 150 en 80 jaar geleden)

Op het programma staan niet alleen werken van Rachmaninov, maar ook van Tsjaikovsky en tijdgenoten. Tijdens het ‘bladeren door Rachmaninovs fotoboek’ wordt niet alleen hoorbaar, maar ook voelbaar welke mensen en omstandigheden voor Rachmaninovs leven en werk bepalend waren. 

Er weerklinken diepe en contrasterende emoties, passend bij de omstandigheden in Rachmaninovs leven.Jeugd, persoonlijkheid, emigratie uit Rusland in 1917 … alles komt voorbij.

Korte verbindende teksten (citaten) tussen de muziekstukken door geven u een boeiend inkijkje in depersoon Sergei Rachmaninov.

Het eerste concert (19.00 uur) is een collage van verschillende beelden van Rachmaninovs leven.
De afwisselende periodes van zijn leven, en totaal verschillende stijlen van zelfexpressie in de muziek, worden belicht en tot klinken gebracht.
Van opus 2 tot opus 39, incl. zijn meest beroemde preludes, het prachtige Trio élégiaque No.1, de Vocalise en verschillende interessante transcripties, vergezeld van persoonlijke verhalen en anekdotes over hem en zijn muziek.

Het tweede concert (21.00 uur) staat volledig in het teken van de innige vriendschap tussen Rachmaninov en Tsjaikovski, waarschijnlijk de belangrijkste musicus uit Rachmaninovs leven. Het monumentale Trio élégiaque No. 2 is niet alleen een Trio gewijd aan Tsjaikovski’s plotselinge dood, maar eigenlijk vooral een diep emotioneel gesprek tussen Rachmaninov en zijn  leermeester. Zonder woorden,  maar daarom nog sprekender in de muzikale zeggingskracht.

Sofia Vasheruk, piano en initiator 

Lisa Jacobs, viool

Aleksandra Kaspera, cello

Andrey Nesterenko, piano